Aklıma gelenler - 8

-
Aa
+
a
a
a

Ülkemizin pop müzik portresine baktığımızda, birbirine benzeyen şarkıları söyleyen, birbirine benzer stilde şarkı söyleyen şarkıcıları ve grupları görmekteyiz. Fabrika’nın değişmez ve değiştirilmesine izin verilmeyen ürünlerine benziyorlar. Farklı kalıp ve modellerde şarkı söyleyen şarkıcıları çok az görebiliyoruz. Bunun sebebinin, bir şarkının satıp satmayacağına karar veren yapımcılardan kaynaklandığını düşünüyorum. Var mı bilmiyorum ama artık ülkemizde bir Popüler Müzik Akademisi kurulmasının zamanının geldiğini düşünüyorum. Bu akademideki derslerin ve bölümlerin neler olabileceğini şöyle sıralayabiliriz:

Şan Bölümü

Amacı şarkıcı yetiştirmek olmalı. Solfej, Batı ve Türk Pop Müzik Tarihi, Armoni, Şan Teknikleri gibi dersler almalı öğrenciler.

Şarkı Besteciliği ve Aranjörlük Bölümü

Amacı şarkı besteleyen besteciler, düzenleme yapacak aranjörler yetiştirmek olmalı. Solfej, Armoni, Kontrpuan, Akustik ve Midi Çalgı Bilgisi ve Çalgılama, Çoksesli Batı Müzik Tarihi, Batı ve Türk Pop Müzik Tarihi, Şarkı Analizleri, Şarkı Besteciliği, Şarkı Düzenleme Teknikleri gibi dersler almalı öğrenciler.

Yapımcılık (Prodüktörlük) Bölümü

Bölümün amacı müzik bilgisi ve kültürüne sahip yapımcılar yetiştirmek olmalı. Solfej, Çoksesli Batı Müzik Tarihi, Batı ve Türk Pop Müzik Tarihi, Armoni, Yapım Pazarlama Teknikleri gibi dersler almalı öğrenciler.

Tonmaysterlik Bölümü

Bölümün amacı, ses kayıt teknisyenleri yetiştirmek olmalı. Solfej, Çoksesli Batı Müzik Tarihi, Batı ve Türk Pop Müzik Tarihi, Ses Kayıt Teknikleri gibi dersler almalı öğrenciler.

Bu akademiyi profesyonel yapım şirketleri tanımalı ve birbirinden beslenmeli. Bu gerçekleştiği taktirde, daha aydın yapımcılara, şarkıcılara ve aranjörlere kavuşur zamanla sistem. Aksi taktirde pop müzik piyasası müzikal açıdan aynı kısır dairenin içinde dönüp durmaktan kurtulamaz.

Tüm müzik piyasasında uğraş verenler umarım bu yazımı dikkate alır.

Şimdilik hoşçakalın.

E–mail: [email protected]http://serveracim.sitemynet.com/serveracim/index.htm